Domowe batoniki
Domowe batoniki
Potrzebne: prostokątna foremka ok. 16×27 cm
Składniki:
– 1/2 szklanki kakao
– 1/2 szklanki olejku kokosowego (nierafinowanego)
– 1/4 szklanki miodu
– szczypta soli
– 1/2 szklanki płatków owsianych
– 1/2 szklanki orkiszu ekspandowanego
– 1/2 szklanki ziaren słonecznika
– 1/2 szklanki płatków jaglanych
– 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
– 1/4 szklanki mielonego siemienia lnianego
PRZYGOTOWANIE
W rondelku mieszamy kakao z olejem, miodem i szczyptą soli.
Podgrzewamy na wolnym ogniu, aż powstanie jednolita, czekoladowa masa.
Zdejmujemy z ognia. Suche składniki mieszamy i dodajemy do masy czekoladowej.
Dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wyrównujemy powierzchnię, dociskając do dna i brzegów. Czekamy, aż ostygnie i wstawiamy
do zamrażalnika na ok. 20 minut. Wyjmujemy i kroimy na prostokąty lub kwadraty.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego,
Nadja
– Wasz Mały Cukiernik