Ciasto marchewkowe
Dzisiaj mamy pierwszy dzień astronomicznej wiosny 🙂 Czekam na jej nadejście z utęsknieniem. Mama obiecała mi jazdę na rolkach.
I z koleżankami będę mogła dłużej pobawić się na dworze 🙂
Jednak za kilka dni będziemy mieli święto Wielkiejnocy. Przygotowałam dla Was rewelacyjne ciasto marchewkowe.
Jestem przekonana, że Wam zasmakuje. Świąteczne dekoracje ciasta pozostawiam oczywiście Waszej pomysłowości 🙂
Składniki:
– 260 g mąki pszennej
– płaska łyżeczka soli
– 1,5 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 250 ml oleju roślinnego
– 100 g brązowego cukru
– 100 g miodu
– 2 łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie)
– 4 jajka
– 6 średnich marchewek
– szklanka posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
![ciasto marchewkowe](http://malycukiernik.pl/wp-content/uploads/2018/03/DSC05475-300x200.jpg)
![ciasto marchwekowe](http://malycukiernik.pl/wp-content/uploads/2018/03/DSC05472-300x254.jpg)
![ciasto marchewkowe](http://malycukiernik.pl/wp-content/uploads/2018/03/DSC05471-300x200.jpg)
![ciasto marchewkowe](http://malycukiernik.pl/wp-content/uploads/2018/03/DSC05477-300x200.jpg)
Polewa czekoladowa:
– 150 g gorzkiej czekolady
– łyżka masła
– 125 g serka mascarpone
– skórka z jednej pomarańczy
Potrzebna:
tortownica o średnicy 22-23 cm
Przygotowanie
Ciasto
W misce mieszamy mąkę z solą, cynamonem i sodą.
![ciasto marchewkowe](http://malycukiernik.pl/wp-content/uploads/2018/03/DSC05525-300x200.jpg)
mieszanie składników
Olej miksujemy z cukrem, miodem i wanilią, dodajemy jajko jedno po drugim, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy.
![ciasto marchewkowe](http://malycukiernik.pl/wp-content/uploads/2018/03/DSC05498-300x200.jpg)
Na koniec dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę i posiekane orzechy.
![ciasto marchewkowe](http://malycukiernik.pl/wp-content/uploads/2018/03/DSC05464-200x300.jpg)
![ciasto marchewkowe](http://malycukiernik.pl/wp-content/uploads/2018/03/DSC05503-300x200.jpg)
Masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni (góra-dół). Pieczemy przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto i pozostawiamy do ostygnięcia.
Polewa czekoladowa
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miseczki i dodajemy masło.
Stawiamy na garnku z gorącą wodą i czekamy, aż się rozpuści. Dokładnie mieszamy, dodajemy serek mascarpone. Żeby masa była gładka możemy użyć blendera. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową.
![ciasto marchewkowe](http://malycukiernik.pl/wp-content/uploads/2018/03/DSC05531-300x200.jpg)
Masę wykładamy na ostudzone ciasto.
Dekorujemy 🙂
![ciasto marchewkowe](http://malycukiernik.pl/wp-content/uploads/2018/03/DSC05574-300x200.jpg)
![ciasto marchewkowe](http://malycukiernik.pl/wp-content/uploads/2018/03/DSC05620-300x200.jpg)
![ciasto marchewkowe](http://malycukiernik.pl/wp-content/uploads/2018/03/DSC05655-300x200.jpg)
Smacznego,
Nadja
– Wasz Mały Cukiernik