Ciasto bananowe z otrębami
Ciasto bananowe z otrębami, a do tego jeszcze z miodem!
To miód nadaje temu ciastu słodyczy i specyficznego smaku.
W zależności jakiego miodu użyjecie może on być łagodniejszy
lub intensywniejszy.
Jeśli będziecie używali miksera, róbcie to tylko pod nadzorem osób starszych. Gdy przestaniecie go używać, wyciągnijcie wtyczkę z kontaktu.
A na koniec najfajniejsza zabawa. Lubię, gdy prószy śnieg – posypywanie cukrem pudrem mi go przypomina! 🙂
Składniki:
– 150 g masła
– 100 g miodu
– 2 dojrzałe banany
– 2 jajka
– 150 g mąki pszennej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 50 g płatków jaglanych
– 50 g otrąb pszennych lub owsianych
– 50 g prażonych płatków migdałowych
– 50 g ziaren z dyni
Potrzebna:
prostokątna lub kwadratowa forma (moja ma wymiary:
30 x 22 cm)
Przygotowanie
Masło ucieramy z miodem na gładką masę.
Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.
Przekładamy do utartego masła, mieszamy (możemy użyć miksera).
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, płatkami, otrębami i płatkami migdałowymi.
Dodajemy do masy jajeczno-maślanej, dokładnie mieszamy,
aż wszystkie składniki się połączą.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
i posypujemy ziarnami z dyni.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach (góra-dół),
ok. 30-40 minut na złoto-brązowy
kolor lub do tzw. suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika, pozostawiamy do ostygnięcia. Kroimy
w kostkę i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Nadja
– Wasz Mały Cukiernik