Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Dzisiaj mamy pierwszy dzień astronomicznej wiosny 🙂 Czekam na jej nadejście z utęsknieniem. Mama obiecała mi jazdę na rolkach.
I z koleżankami będę mogła dłużej pobawić się na dworze 🙂

Jednak za kilka dni będziemy mieli święto Wielkiejnocy. Przygotowałam dla Was rewelacyjne ciasto marchewkowe.
Jestem przekonana, że Wam zasmakuje. Świąteczne dekoracje ciasta pozostawiam oczywiście Waszej pomysłowości 🙂

Składniki:

– 260 g mąki pszennej
– płaska łyżeczka soli
– 1,5 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 250 ml oleju roślinnego
– 100 g brązowego cukru
– 100 g miodu
– 2 łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie)
– 4 jajka
– 6 średnich marchewek
– szklanka posiekanych orzechów włoskich (lub innych)

ciasto marchewkowe
jajka
ciasto marchwekowe
orzechy włoskie
ciasto marchewkowe
mąka z cynamonem, sodą i solą
ciasto marchewkowe
olej z brązowym cukrem, miodem i pastą waniliową

Polewa czekoladowa:

– 150 g gorzkiej czekolady
– łyżka masła
– 125 g serka mascarpone
– skórka z jednej pomarańczy

Potrzebna:

tortownica o średnicy 22-23 cm

Przygotowanie

Ciasto

W misce mieszamy mąkę z solą, cynamonem i sodą.

ciasto marchewkowe
Mały Cukiernik w akcji –
mieszanie składników

Olej miksujemy z cukrem, miodem i wanilią, dodajemy jajko jedno po drugim, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy.

ciasto marchewkowe
miksowanie składników

Na koniec dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę i posiekane orzechy.

ciasto marchewkowe
Mały Cukiernik w akcji – tarcie marchewek
ciasto marchewkowe
Mały Cukiernik w akcji – siekanie orzechów

Masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni (góra-dół). Pieczemy przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto i pozostawiamy do ostygnięcia.

Polewa czekoladowa

Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miseczki i dodajemy masło.

Stawiamy na garnku z gorącą wodą i czekamy, aż się rozpuści. Dokładnie mieszamy, dodajemy serek mascarpone. Żeby masa była gładka możemy użyć blendera. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową.

ciasto marchewkowe
rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej

Masę wykładamy na ostudzone ciasto.

Dekorujemy 🙂

ciasto marchewkowe
Mały Cukiernik przyozdabia ciasto marchewkowe
ciasto marchewkowe
ozdobione ciasto marchewkowe
ciasto marchewkowe
kawałek ciasta marchewkowego

Smacznego,
Nadja
Wasz Mały Cukiernik