Racuchy na maślance
Ciasto:
– jajko
– 250 ml maślanki
– łyżka miodu
– pół łyżeczki soli
– półtorej szklanki mąki
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
Sos pomarańczowy:
– 1 pomarańcza
– łyżka miodu
– kilka kropli soku z cytryny
Dodatkowo: olej do smażenia, jogurt naturalny lub śmietana
PRZYGOTOWANIE
Jajko lekko roztrzepujemy w miseczce. Dodajemy miód i maślankę. Chwilkę mieszamy.
Sól dokładnie mieszamy z mąką i sodą. Odstawiamy na około 10 minut.
Przygotowujemy sos.
Pomarańczę kroimy na pół (poziomo).
Nożem delikatnie wydrążamy miąższ do miseczki i wyciskamy sok.
Na patelni rozgrzewamy miód, dodajemy pomarańczę wraz z sokiem.
Wszystko chwilkę gotujemy na niewielkim ogniu. Przelewamy do miseczki.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Nakładamy łyżką ciasto.
Na jednego racucha nakładamy około 1,5 łyżki ciasta.
Smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor.
Smacznego,
Nadja
– Wasz Mały Cukiernik