Racuchy na maślance

Racuchy na maślance

Ciasto:

– jajko
– 250 ml maślanki
– łyżka miodu
– pół łyżeczki soli
– półtorej szklanki mąki
– pół łyżeczki sody oczyszczonej

Sos pomarańczowy:

– 1 pomarańcza
– łyżka miodu
– kilka kropli soku z cytryny

Dodatkowo: olej do smażenia, jogurt naturalny lub śmietana

PRZYGOTOWANIE

racuchy na maślance
Mały Cukiernik w akcji – łączenie składników

Jajko lekko roztrzepujemy w miseczce. Dodajemy miód i maślankę. Chwilkę mieszamy.

racuchy na maślance
Mały Cukiernik w akcji – łączenie składników

Sól dokładnie mieszamy z mąką i sodą. Odstawiamy na około 10 minut.

Przygotowujemy sos.

racuchy na maślance
Mały Cukiernik w akcji – przygotowanie sosu

Pomarańczę kroimy na pół (poziomo).
Nożem delikatnie wydrążamy miąższ do miseczki i wyciskamy sok.

Na patelni rozgrzewamy miód, dodajemy pomarańczę wraz z sokiem.
Wszystko chwilkę gotujemy na niewielkim ogniu. Przelewamy do miseczki.

pyszny deser
racuchy na maślance

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Nakładamy łyżką ciasto.
Na jednego racucha nakładamy około 1,5 łyżki ciasta.

pyszny deser
racuchy na maślance

Smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor.

racuchy na maślance
Mały Cukiernik w akcji

Smacznego,
Nadja
Wasz Mały Cukiernik